Megadealt ajánlott a kormánynak az LMP

Megosztás

Magyarország energiafüggetlensége érdekében fenntartható energetikai “megadealt” javasolt az LMP szóvivője a kormánynak kedden.

Gál József budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, ahhoz, hogy Magyarország energiafüggetlenségét el lehessen érni, nem nyugatról, vagy keletről kell importálni, hanem helyben kell megtermelni a villamos energiát.

Azt javasolta, hogy azonnal oldják fel az összes tiltást a szélerőművek építésével kapcsolatban, el kell törölni a napelemeket sújtó adót és azonnal el kell kezdeni a villamosenergia-hálózat fejlesztését.

Sürgette egy azonnali, országos energetikai felújítási program indítását évi nagyjából 600 milliárd forintból. Kezdeményezte egy egységes, országos, minden tömegközlekedési eszközre érvényes, havonta ötezer forintba kerülő bérlet bevezetését.
Javaslatot tett “a titkos paksi szerződés” felbontására és az arra szánt pénz zöldberuházásokra történő fordítására.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a román és a grúz miniszterelnökkel, valamint Azerbajdzsán és az Európai Bizottság (EB) elnökével megállapodást írt alá, amelynek értelmében a világ leghosszabb tenger alatt villamosenergia-vezetékét építhetik meg. A vezetéken az azerbajdzsáni, még meg nem épült szélerőművek által termelt villamos energia jönne Romániába és Magyarországra – jegyezte meg.

Gál József azt mondta, a vezeték építésére 2,3 milliárd eurót irányzott elő az EB, azt azonban nem tudni, Magyarországnak ehhez még mennyi pénzzel kell hozzájárulnia.

Kitért arra, miközben Magyarországon az import áram aránya most is kiemelkedően magas, 30 százalék körül van, elkölt az ország temérdeknyi pénzt vezetékre, amelyen olyan villanyáram jönne, amelyet Magyarországon is meg lehet termelni. Ezt hívja Orbán Viktor “megadealnek”, ezzel szemben az LMP egy valóban fenntartható energetikai “megadealt” kínál a kormánynak – összegzett.

MTI

Kapcsolódó cikkek